Iskolaszerek > Színes ceruza készlet

Hogyan válasszunk színes ceruzát?


Többen kérdezik, hogy melyik típusú színesceruza a legalkalmasabb rajzoláshoz. Általános szabály, hogy színesceruzát ne a hipermarketek kínálatából válasszunk! A minőségi színes ceruzák általában nem olcsók. Három féle színes ceruzával találkozunk, háromszög alakúval, hatszögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változataival. A pedagógusok a háromszögletű színes ceruza mellett állnak ki, amely a helyes írószerhasználatra készteti a gyermeket. Ellenben nem javasolják a sima, kerek kialakítású színes ceruzát, amely csúszik és ráadásul könnyen elgurul. Érdemes a háromszögletű ceruza választását megfontolni, hiszen a három oldalra automatikusan felfekszenek az ujjak, ezáltal stabilabb tartást biztosítva. A színes ceruza egyik legfontosabb jellemzője, hogy mennyire puha a ceruza hegye és mennyire intenzívek a színek. Előfordulhat az is, hogy a színesceruza lakkozása és az alacsony pigmenttartalom miatt jelentős  a színbeli eltérés, a barna inkább narancssárga, a fekete pedig szürke, a sárga meg szinte nem is látszik. Ahhoz, hogy öröm legyen a rajzolás, nem árt, ha kéznél van egy jó minőségű ceruza hegyező. Nem árt ha ellenőrizzük a hegyző élét, mielőtt kidobnánk a színes ceruzát, mondván, hogy rosszul hegyezhető gyenge minőség. Ha mégis sikerült rosszul hegyezhető ceruzákat beszerezni jobb, ha egy felnőtt, sniccer segítségével kihegyezi a színes ceruzákat. A natúfából készült, nem lakozott testű színesceruza előnye, hogy nem csúszik. A vastag változatok ajánlottak a kicsiknek, ovisoknak. A vastag színes ceruza kialakítása segíti a gyermekek finom motorikus képességeinek kifejlesztését és a gyermekek írásoktatásában játszik nagy szerepet. Az is fontos, hogy a ceruza bele a fa foglalat közepén helyezkedjen el. Nézzük meg, hogy a színes ceruza kihegyezett felén látható fa sima legyen. Ha szálkás, a ceruza hegye, hegyezővel hegyezve rendszerint ki fog törni. Fontos, hogy ne válasszunk kemény hegyű színes ceruzát, akkor sem, ha olcsó, mert nehéz lesz a rajzolás a kemény ceruzabél miatt, és hamar elmegy a kedve a gyermeknek a rajzolástól. A 6 darabos színesceruza készlet inkább a kisebbeknek, kezdő rajzolóknak való, akik még az erős színekkel (piros, fekete, kék, zöld) rajzolnak szívesebben. A rajz a gyerekeknél az élmények feldolgozásának egyik fontos eszköze. Egy színesceruzával készített rajz  hozzájárul a gyerek szem-kéz koordináció fejlesztéséhez és nem utolsó sorban a színek nevének megtanulásához, később pedig az esztétikai érzék fejlődéséhez.

Grafit ceruza


A grafit ceruzák általában egy fából készült hengeres, hatszögletű vagy háromszögletű testből és egy grafit bélből állnak. A jó minőségű és jól hegyezhető grafit ceruzákat cédrusfából készítik. A különböző keménységű grafit ceruza beleket 9H -tól 9B -ig gyártják. A H jelentése hard vagyis kemény, míg a B jelentése black vagyis fekete. Többnyire a HB, B, 2B, H keménységet használjuk. Az ennél keményebb ceruzák 2H, 3H, 4H műszaki célokra, a puhább ceruzák 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B művészeti célokra használatosak. A hengeres testű grafit ceruzák könnyen elgurulnak, ezért találták ki a hatszögletű vagy háromszögletű grafit ceruzákat.

A ceruza egyik legfontosabb alkotórészét a grafitot, 1564-ben fedezték fel Angliában. A grafit önmagában igen gyorsan kopik, ezért kötőanyagként agyagot alkalmaznak a különböző keménységű grafit ceruzák előállításánál. A grafit ceruzabél gyártásakor felaprítják a grafitot úgy, hogy kristályos szerkezete megmaradjon. Egy adott keménység gyártásához más-más arányban finomra őrölt, tisztított agyaggal keverik. A gyártás folyamán vizet adnak hozzá majd dagasztó gépeken és hengerek között keverik, végül nagy nyomáson kör keresztmetszetű rúdakat préselnek és 1200 fokon kiégetik. A kész grafit ceruza beleket viasszal itatják át.

A grafit ceruza másik alkotó része a fa foglalat. A jó minőségű grafit ceruzákat ma már jellemzően kanadai cédrusból készítik. További feldolgozással, impregnálással néhány fenyőféle fájából is gyártanak jó minőségű ceruzahüvelyt. A ceruza hüvelyek gyártásakor fél ceruza átmérőjű lapokat készítenek és visszal impregnálják, majd marással kialakítják a grafit ceruzabél helyét. Ezek után elhelyezik a grafit belet, ragasztóval megkenik és egy hasonlóan kialakított fa lapot ráhelyeznek, majd prés alatt összeragasztják. A grafit ceruza a végleges formáját egy több lépcsős vágás, marás, csiszolás után nyeri el. Végül a kész, nyers grafit ceruzákat lakkozzák és felíratokkal, márkajelzéssel látják el, majd hegyezik. Némelyik grafit ceruza végére radírt is erősítenek egy fémgyűrű segítségével.

A ceruza továbbfejlesztett változata a töltőceruza vagy mechanikus ceruza. De ez egy másik kategória.

A grafit ceruzák használata esetén mindig ügyeljen arra, hogy ne ejtse le, mert a grafit könnyen eltörhet a fa burok belsejében

Képgaléria

×